Close
0 produkter - kr 0,00
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Akrylmaling - Alt du trenger å vite om den allsidige kunstmalingen


  Akrylmaling: Hva det er og hvordan du kommer i gang

  Lurer du på hva akrylmaling er og hvordan du kan komme i gang? Da er det bare å lese videre! Akrylmaling er kjent for å være et veldig allsidig malemedium, som er enkelt og morsomt for både barn og voksne.

  I denne artikkelen skal vi gå over hva akrylmaling er, hvordan du kan komme i gang med ditt første maleri og hva du trenger av utstyr og materialer.

  Vi går over:


  Hva er akrylmaling?

  Akrylmaling er en type maling som ofte brukes til å skape livlige bilder og farger på lerret, tre og andre overflater. Akrylmaling kan også brukes til å male store veggmalerier, dekorative gjenstander og på tekstiler. Akrylmaling for kunstnere kom i kommersielt salg fra midten av femtitallet og har senere tatt en større og større andel av malingsalget. Det er populært blant kunstnere fordi det tørker raskt og kan brukes til å lage et bredt spekter av teksturer. Akrylmaling er ekstremt allsidig, siden den kan brukes i både tynne lag eller tykt påført for å skape en rekke effekter. 

  Akrylmaling er kjent for å være et veldig allsidig medium som kan brukes til å oppnå mange ulike effekter. Det er enkelt og morsomt for både barn og voksne, og for å komme i gang trenger du ikke mye; maling, pensler og papir eller et lerret å male på. 

  Hva består akrylmaling av? 

  Akrylmaling består av akrylmasse, som er et biprodukt fra plastindustrien, bindemiddelet polymer harpiks og pigment som gir farge. Dette gir en tynt- eller tyktflytende maling som ved tørking blir plastaktig. I motsetning til oljemaling gir den en flat plastaktig hinne som gjør den enormt fleksibel. Siden akrylmaling er vannbasert, kan man tynne ut malingen med vann eller et av de mange malemediene som finnes for akrylmaling.

  Akrylmaling kan brukes på nær sagt alle flater, den kan overmales og blandes med en rekke materialer og medier. Med akrylmaling så kan du male med akkurat den konsistensen du ønsker, og du kan legge tynne laveringer på samme måte som akvarellmaling, eller i tykke lag med kniv og tradisjonelle oljemalingsmetoder som lasering.

  Akrylmalingens egenskaper og allsidighet

  Akrylmaling er vannbasert og for mange mer "renslig" å jobbe med enn oljemaling. Ikke lukter den, tørketiden er kort, den er ikke giftig eller helseskadelig, den er vannløselig og utvalget av farger og medier er stort. Den kan brukes tilnærmet lik olje-, eller akvarellmaling, noe som gjør akrylmalingen til det mest allsidige malemediet. Siden akrylmaling er vannbasert kan den fjernes med såpe og vann i våt tilstand. Den blir likevel permanent i tørr tilstand.

  Pigmentering i akrylmaling

  Pigmentering i akrylmaling

  I akrylmaling brukes stort sett de samme fargepigmentene som i olje- og akvarellmaling og pasteller. Med få unntak er pigmentene rene naturprodukter med varierende råvarepriser og kvaliteter. Pigmentene knuses og blandes med akrylmassen. Jo flere ganger denne prosessen gjentas, desto bedre blir kvaliteten på malingen.

  Allsidighet

  Mange velger akryl fremfor olje fordi den gir store kreative muligheter. Du kan velge mellom ulike konsistenser fra tyntflytende til kremet, tykk konsistens. Sammen med det store utvalget medier til akrylmaling gir dette mulighet for en rekke teknikker og rom for spennende eksperimentering.

  Akrylmaling etterlikner i utgangspunktet maleegenskapene til oljemaling, men gir også en rekke fordeler, eller ulemper - alt etter hva man ønsker eller er vant til. Akrylmaling tørker raskt (du kan gjøre ferdig et maleri på en kveld om du ønsker), men du kan tilsette et middel for å forlenge tørketiden, som for eksempel Retarder eller Slow Drying Medium. Du kan også bruke Golden OPEN akrylmaling, som er en nyere type akrylmaling som har inntil 10 ganger så lang tørketid som akrylmaling. Dette gjør at du kan bruke den på samme måte som oljemaling!

  Våre serier med akrylmaling

  Vi har flere ulike serier med akrylmaling, hovedsakelig fra verdenskjente merker som Golden Artist Colors og Winsor & Newton. Klikk deg videre på linkene under hver serie om du ønsker å lære enda mer om de, for å se på fargekart, størrelser som er tilgjengelig og annen informasjon. Vi har også rimeligere akrylmaling og hobbymaling for barn, barnehager og skoler, det finner du her.  

  Akrylmaling fra Winsor & Newton

  Bilde for kategori W&N Galeria akrylmaling 60 ml Galeria Acrylic fra Winsor & Newton er en meget populær akrylmaling. Ideell for kunstnere som vil ha en akrylmaling i høy kvalitet til en god pris.
  Les mer om Galeria | Gå til Galeria i nettbutikken
  Bilde for kategori W&N Professional akrylmaling 200 ml Professional Acrylic fra Winsor & Newton er en profesjonell akrylmaling i kunsterkvalitet som finnes i 80 farger. Dette er Winsor & Newtons beste kvalitet av akrylmaling.
  Les mer om Professional Acrylic | Gå til Professional Acrylic i nettbutikken

   

  Akrylmaling fra Lefranc & Bourgouis

  Bilde for kategori L&B Flashe vinylfarge 80 ml Flashe Vinylfarge fra L&B r en høyt pigmentert og matt vinylbasert maling, med jevn og intens dekkevne. Den kan brukes på alle rene og fettfrie underlag og egner seg like godt utendørs som innendørs.
  Les mer om Flashe | Gå til Flashe i nettbutikken

   

  Akrylmaling fra Golden Artist Colors

  Bilde for kategori Golden Heavy Body akryl 148ml Verdenskjente Heavy Body fra Golden er en fyldig, kremaktig akrylmaling i kunstnerkvalitet. Den har svært rene pigmenter og er Goldens mest populære akrylmaling. 
  Les mer om Heavy Body | Gå til Heavy Body i nettbutikken
  Bilde for kategori Golden Open akrylmaling (slow drying) Golden Open er en akrylmaling i kunstnerkvalitet med vesentlig lengere tørketid enn tradisjonell akrylmaling, og kan blant annet brukes på samme måte som oljemaling pga. tørketiden.
  Les mer om Open | Gå til Open i nettbutikken 
  Bilde for kategori Golden SoFlat Matte akrylmaling SoFlat Matte Acrylics fra Golden er en opak, matt akrylmaling som gir en jevn overflate uten tydelige penselstrøk når den er tørr. 
  Les mer om SoFlat | Gå til SoFlat i nettbutikken
  Bilde for kategori Golden Fluid akrylmaling Golden Fluid Acrylics er en tyntflytende akrylmaling i kunstnerkvalitet. Den har samme fargeintensitet som Heavy Body, men en mye mer flytende konsistens, som kremfløte. 
  Les mer om Fluid | Gå til Fluid i nettbutikken
  Bilde for kategori Golden High Flow akrylmaling Golden High Flow er en ekstra tyntflytende akrymaling, som f.eks kan brukes med airbrush, tusjpenner og tomme markere, pouring/helleteknikker og med pensel. 
  Les mer om High Flow | Gå til High Flow i nettbutikken

  Se alt innen akrylmaling i nettbutikken

  Malemidler for akrylmaling

  Malemedier, gels og additiver

  Selv om du i utgangspunktet ikke trenger å blande akrylmaling med noe annet en vann, kan det være nyttig å kjenne til alle de ulike mediene som finnes der ute - for å virkelig få fullt utbytte av alle de spennende mulighetene du har når du jobber med akrylmaling. Våre akrylmedier består av et stort utvalg malemidler i ulike konstistenser - fra rennende til skulpturerbare, med unik transparens og finish.

  Medier, gels og pastaer

  Medier gir deg uendelige muligheter med akrylmalingen. Malemedier inneholder bindemiddel og har akrylmalingens egenskaper i bunnen. Det vil si at du kan bruke mediet slik du bruker malingen. Du kan tilsette ønsket mengde farge eller medie, eller bruke mediet som det er, rett fra tuben eller boksen. Vi har et stort utvalg av medier fra både Winsor & Newton og Golden, og de deles gjerne inn i geléer, pastaer og grunninger.

  Gels

  Gels egner seg blant annet for å lage glasurer, blande med maling, "strekke malingen", bygge teksturer, påvirke glans og som grunninger. Gels er hovedsakelig en fargeløs maling, ettersom de bruker de samme akrylpolymerene som akrylmaling. Gels er også glimrende som lim for collage og mixed media.

  Pastaer

  Pastaene utgjør et utvalg teksturpastaer og grunninger for forskjellige teknikker og effekter når de blandes med farge. De fungerer også som grunninger for bruk av f.eks andre tegne- og malemedier på lerret.

  Grunning

  Brukes for å grunne et underlag, les mer om det i avsnittet under.

  Additiver

  Kort sagt betyr additiver noe som tilsettes malingen som ikke inneholder bindemiddel. Det vil si at om du tilsetter et additiv, bryter du ned akrylmalingens egenskaper. Mengden av pigment og bindemiddel reduseres, og ved for stor del additiv i blandingen risikerer du at malingen ikke tørker skikkelig eller at den sprekker og forringes i kvalitet. Det aller vanligste additivet som brukes er faktisk vann. Additiver er laget for å gi malingen spesielle egenskaper, som for eksempel lengre tørketid (Retarder eller Slow Drying Medium) eller mindre overflatespenning. Ønsker du f.eks å prøve pouring, airbrush eller å male på tekstiler? Sjekk ut vårt store utvalg av additiver og medier fra Golden.

  Grunning og fernissering for akrylmaling

  Grunning av lerret eller andre underlag

  I dag bruker de fleste en akrylbasert grunning, som kalles gesso. Grunning er i utgangspunktet ikke nødvendig når du maler med akryl på standard lerret, da disse som regel er ferdig grunnet med 2-3 strøk hos fabrikken. Bruk av gesso på lerret før akrylmaling kan derimot gjøre maleflaten mer jevn og glatt eller gi deg en annen ønsket effekt. Det finnes også egne gessoer som gjør at du kan male med akvarell på lerretet eller tegne med pastell. Vi har ulike typer gesso og grunning fra W&N og Golden. Du finner mer nyttig informasjon om grunning her. 

  Pigmentering i akrylmaling

  Fernissering av et ferdig akrylmaleri

  En avsluttende ferniss eller topplakk på et ferdig bilde forsegler og beskytter maleriet mot skraper, slitasje og famling. En ferniss kan også øke intensiteten og glansen i fargene ved at de henter frem tapte nyanser. Finnes i ulike størrelser og med ulike overflater: gloss, satin og matt, fra Winsor & Newton og Golden

  Utstyr og materialer

  Er du nybegynner har du et veldig godt utgangspunkt om du velger et utvalg tuber, eller et sett med Galeria, malepapir for akrylmaling og noen små lerret, samt blandeskål og et bordstaffeli. Hvis du ikke tar et malekurs, er det mye å hente i en god bok for nybegynnere, som for eksempel Acrylic Painting Step-by-Step

  Kom-i-gang-sett med akrylmaling

  Er du nybegynner anbefaler vi et sett med akrylmaling for å komme i gang. Du kan også utforske alle våre serier og hundrevis av farger her.

  8055150

   

  WN sett Galeria 10x20ml

  10x20 ml sett

  kr 240,00

  Galeria er en akrylmaling i høy studiekvalitet, og er et ideelt valg for kunstnere og studenter som vil ha akrylmaling i god kvalitet til en gunstig pris.
  Galeria har god blandbarhet, høy pigmentering og er fleksibel. Galeria finnes i 60 farger, inkl. fluoriserende og metalliske farger.

  Settet inneholder 10 tuber i 20ml.

   
   

  8055165

   

  WN sett Galeria Primærfarger 5x60ml

  5x60ml Process sett i etui

  kr 279,00

  Galeria er en akrylmaling i høy studiekvalitet, og er et ideelt valg for kunstnere og studenter som vil ha akrylmaling i god kvalitet til en gunstig pris.
  Galeria har god blandbarhet, høy pigmentering og er fleksibel. Galeria finnes i 60 farger, inkl. fluoriserende og metalliske farger.

  Settet inneholder 5 tuber i 60ml i primærfargene: 
  Process Yellow, Process Cyan, Process Magenta, Mars Black og Titanium White. 

   
   

  8055170

   

  WN sett Galeria Primærfarger 5x120ml

  5x120ml Process sett i etui

  kr 429,00

  Galeria er en akrylmaling i høy studiekvalitet, og er et ideelt valg for kunstnere og studenter som vil ha akrylmaling i god kvalitet til en gunstig pris.
  Galeria har god blandbarhet, høy pigmentering og er fleksibel. Galeria finnes i 60 farger, inkl. fluoriserende og metalliske farger.

  Settet inneholder 5 tuber i 120ml i primærfargene: 
  Process Yellow, Process Cyan, Process Magenta, Mars Black og Titanium White. 

   
   

  14600044

   

  Golden sett Open Intro Modern

  #044 6x Open acrylics 22ml

  kr 445,00
  Golden OPEN Slow Drying Acrylics forblir våt mye lenger enn andre akrylmalinger, og hindrer at det skapes hinne på paletten under lengre arbeidsøkter. Arbeidstiden vil variere etter hvor tykt lag du legger. Tynne lag tørker relativt raskt, og tillater at ytterligere lag påføres eller blandes. Tykkere lag kan bearbeides i flere timer.

  Inneholder følgende farger:
  Hansa Yellow Opaque, Pyrrole Red, Quinacridone Magenta, Phthalo Blue (Green Shade), Phthalo Green (Blue Shade) og Titanium White.
   
   

  Pensler og maleverktøy

  Til akrylmaling egner det seg aller best med en pensel med nylonbust, disse er spesielt laget for akrylmaling. De finnes i alle standard former og størrelser, og er solide og slitesterke. Når du skal begynne å male med akrylmaling er det supert å starte med et enkelt sett med pensler i noen få ulike størrelser. Du finner vår komplette oversikt med pensler og maleverktøy her. 

  8060605

   

  WN Galeria Penselsett Kort

  4 stk. kort skaft, rund 0-3-8, flat 12mm

   
  3+ stk. på lager
  kr 369,00
  Syntetisk pensel spesielt beregnet for akrylmaling.
   
   

  3138560

   

  Penselsett Figura 4pk

  Rund 2-6-12, Flat 1/2t

   
  200+ stk. på lager
  kr 138,00
  Figura penselsett er svært gode kunstpensler med nylonbust. De egner seg for både akrylmaling og akvarellmaling. Settet inneholder 1 flat pensel i str 1/2'' (ca. 12 mm) og 3 runde pensler i str. 2,6 og 12.
   
   

  3138570

   

  Mungyo malekniv sett 6 stk

  Spesialmateriale for olje og akryl

   
  100+ stk. på lager
  kr 84,00

  Sett med malekniver i et unikt spesialmateriale som egner seg for både olje og akrylmaling. Maleknivene er fleksible og sterke, de er enkle å rengjøre og vil aldri ruste. Settet inneholder 6 malekniver med ulike former. Du vil neppe savne dine tradisjonelle malekniver etter å ha prøvd disse!

   
   

  8060641

   

  Penselsett LX Basic, nylonbust, 3 fordrivere 12, 25 og 48 mm

  Sett med 3 fordrivere med hvit nylonbust

   
  3+ stk. på lager
  kr 69,00
   
   
   

  Papir, plater og lerret

  Et godt underlag er viktig, velg mellom ulike lerret, papir og maleplater. Ved oppstart kan det være fint å starte med både malepapir for akrylmaling og noen små lerret, for eksempel våre populære bomullslerret fra Canva, et kvalitetslerret produsert i Europa - vår bestselger til kvalitetsbevisste aktive amatører og profesjonelle. Se mer her for en komplett oversikt over alle våre lerret og maleplater. 

  3147605

   

  Lerret bomull Canva 40x50cm

  List 19x33mm stiftet bak

  Karakter:  4.5 av 5 mulige
   
  50+ stk. på lager
  kr 215,00

  Ferdig oppspent bomullslerret i premium kvalitet fra Canva som er stiftet bak. Egner seg godt til akrylmaling og oljemaling. Canva bomullslerret er produsert i Europa. 

  Størrelse: 40 x 50 cm
  Antall i pakke: 6

  NB. Selges kun i HELE pakker med 6 lerret, pga. forsendelse.
  Pris er oppgitt pr. lerret. For å kjøpe 1 pakke må du legge 6 lerret i handlekurven.

   
   

  3140056

   

  Blokk akryl Galeria A4

  300gr. 15ark med lerretspreg

  Karakter:  5 av 5 mulige
   
  3+ stk. på lager
  kr 144,00

  Galeria akrylblokk fra Winsor & Newton. Blokken inneholder spesialpreparert papir med lerretspreg for akrylmaling. Blokken innholder 15 ark i 300 gram, og egner seg for lette strøk med akrylmaling. 

   

  Størrelse: A4

   
   

  3147810

   

  Figura Art Panel 30x30cm

  Glatt trepanel for alle teknikker

  Karakter:  5 av 5 mulige
   
  3+ stk. på lager
  kr 107,00

  Figura Art Panel er våre nye maleplater i trefiner på rammelist. Art Panel kommer foreløpig i 6 formater fra 20x20 til 40x50 cm. Perfekt for alle som ønsker et fast underlag å male eller tegne på.

  Platene kan grunnes med Golden Gloss medium eller GAC 100, og med ønsket overflatefinish: Gesso for akrylmaling eller oljemaling, Fiber Paste for akvarell, eller Pastel Ground for tegning. Mulighetene er ubegrenset om du blander farge i grunningen.

   

  Størrelse: 30 x 30 cm

   
   

  3146206

   

  Figura maleplate 30 x 40 cm

  Maleplate for olje/akryl (6)

  Karakter:  5 av 5 mulige
   
  3+ stk. på lager
  kr 54,00
   
   
   

  Nyttig utstyr

  Om du ikke går på kurs kan det være nyttig med en lærerik bok eller en fargevifte. Det kan også være fint med en blandepalett, et bordstaffeli til lerretet og et enkelt akrylmedie å begynne med. 

  3200730

   

  Bok Acrylics for the Absolute Beginner

   

   
   
  Under 3 stk. på lager
  kr 225,00
   
   
   

  3200713

   

  Bok The Acrylic Artist's Bible

  An Essential Reference for the Practising Artist

   
   
  3+ stk. på lager
  kr 220,00
   
   
   

  3595920

   

  Bordstaffeli H-fot nr:109

  Figura 109, lakkert alm, max bildehøyde 53 cm

  Karakter:  4.7 av 5 mulige
   
  3+ stk. på lager
  kr 445,00

  Tradisjonelt bordstaffeli som er stødig og solid.

   
   

  3595202

   

  Fargevelger hjul pocket Artist

  Fargehjul / blandeguide 13cm

   
   
  3+ stk. på lager
  kr 98,00
  Fargevelger (liten) for akryl og oljefarger. Drei på hjulet og se hvilken farge du får når du blander ulike farger.
   
   

  8050312

   

  Medium akryl Galeria 250ml

  WN Modelling Paste 250 ml

   
   
  3+ stk. på lager
  kr 204,00

  Modeling paste er en lettere modelleringspasta for bruk på lerret. Den kan brukes for å bygge struktur i underlaget og gir en matt finish. Den kan overmales, eller den kan blandes direkte med akrylmaling. Merk deg at fargen vil bli lysere og mer kalkaktig ved blanding. 

   

  Størrelse: 250 ml 

   
   

  3170031

   

  Palett tre oval 300x400mm

  3mm trepalett

   
   
  100+ stk. på lager
  kr 65,00

  Trepalett for olje- og akrylmaling. 

   
   

  3170144

   

  Palett plast rekt. 6 hull

  Rektangulær 14,2x21,5cm pp37

   
   
  200+ stk. på lager
  kr 31,00

  Blandeskål for akryl og annen vannbasert maling (akvarell, gouache, ol.). Plast må ikke brukes til oljemaling.

   
   

  3170106

   

  Palettblokk Tear-Off 29x20 cm

  WN - 50 ark for olje og akryl

   
   
  50+ stk. på lager
  kr 80,00

  En avrivningspalett med 50 engangspaletter som egner seg for olje- akryl- og alkydfarge.

   
   

  Vi er miljøfyrtårn sertifisert