Kampanje 23. til 26. mars | -20% på Promarkers og tusjpapir
Close
0 produkter - kr 0,00
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Grunning av lerret for akryl- og oljemaling


  Hva er gesso?

  Gesso, grunning, primer, underlag? I dag bruker de fleste en akrylbasert grunning og kaller den gesso. Gesso brukes som underlag på lerret og andre overflater og øker livslengden på et kunstverk. Med et grunnet underlag er det enklere å påføre jevne toner og dekkende flater.

  Gesso for akrylmaling og oljemaling

  Vi har gesso og grunning fra Winsor & Newton og Golden

  Vi har gesso og grunning i hvit, sort og klar fra Winsor & Newton Galeria og Professional, og Golden Artist Colors. Begge egner seg for grunning på lerret for både akrylmaling og oljemaling.

  En nødvendighet når du maler med oljemaling

  I dag får du ferdigoppspente lerret flere steder - ikke bare i faghandelen. Kvaliteten er varierende enten det er bomull eller lin. De aller fleste ferdig-lerretene er grunnet fra fabrikk med ett eller flere strøk, og dette kommer gjerne tydelig frem på etiketten. Maler du med akrylmaling er denne grunningen ofte tilstrekkelig, men den er dessverre sjeldent god nok for oljemaling. Fabrikkgrunningen er gjerne påført med spray og laget blir for tynt i forhold til bruk av oljemaling.

  Bruk Gesso

  Vi anbefaler minst to strøk med gesso for å klargjøre lerretet for oljemaling. Gessoen inneholder kritt og limstoff som impregnerer underlaget mot etsingen fra oljefargen. Oljen i malingen trenger rett og slett igjennom lerretet over tid med store uheldige konsekvenser. Bildene viser for- og baksiden av et oljemaleri malt på lerret uten gesso, men med 2 lags fabrikkgrunning, ca ett år etter fernissering. Maleriet er i ferd med å gå i oppløsning flere steder, og vil ikke neppe kunne restaureres. Gesso er en rimelig forsikring og kan kjøpes i ulike kvaliteter i fargene svart og hvit.

  Påføring av gesso

  Gessoen påføres gjerne med en bred fordriver. Mal det første strøket horisontalt så det dekker jevnt. Gessoen tørker fort, så la det første strøket tørke før du påfører neste strøk på samme måte men vertikalt. Det viktige er at hele lerretet blir dekket.

  1. Du trenger gesso og bred fordriver (evt. annet ønsket verktøy for påføring)
  2. Mal det første strøket horisontalt så det dekker jevnt
  3. La det første strøket tørke før du påfører neste strøk. Gessoen tørker fort
  4. Påfør et strøk til på samme måte, men vertikalt. Det er viktig at hele lerretet blir dekket

  Når gessoen er tørr vil du kjenne den krittaktige overflaten. Laget beskytter svært godt mot gjennomtrenging av olje, og lerretet vil forbli upåvirket i tekstilen.

  Vi er miljøfyrtårn sertifisert