Close
0 produkter - kr 0,00
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Oljemaling - Alt du trenger å vite om den tradisjonelle oljemalingen

  Oljemaling: Hva det er og hvordan du kommer i gang

  Lurer du på hva oljemaling er og hvordan du kan komme i gang med den tradisjonelle malingen? Da er du på rett plass. I denne artikkelen skal vi gå over hva oljemaling er, hvordan du kan komme i gang med ditt første maleri og hva du trenger av utstyr og materialer.

  Vi går over:

  Hva er oljemaling?

  Kort fortalt så består oljemaling av knust fargepigment og en herdende olje som f.eks linolje, eller alkydbaserte oljer, samt fyllstoff og tørkestoff. Malingen kan tynnes med forskjellige løsemidler, med terpentin som det vanligste. Løsemidlene fremskynder også tørkeprosessen. Tradisjonell oljemaling har svært lang tørketid, avhengig av hva du tilsetter malingen og tykkelsen på malingstypen. For deg som har noe erfaring, eller har lyst til å prøve denne levende malingen, er det nødvendig med litt basiskunnskap.

  Slik lages oljemaling

  I prinsippet består malingen av knust fargepigment, og en herdende olje som for eksempel linolje, eller alkydbaserte oljer, samt fyllstoff og tørkestoff. Malingen kan tynnes med forskjellige løsemidler, med terpentin som det vanligste. Løsemidlene fremskynder også tørkeprosessen. Tradisjonell oljemaling har svært lang tørketid, avhengig av hva du tilsetter malingen og tykkelsen på malingslaget. Mange setter pris på denne egenskapen, da det gir stor fleksibilitet. 

  Oljemaling i historien

  Maling som kan sammenliknes med det du får i dagens moderne tuber ble først kjent på 1100-tallet, men ble ikke et kommersielt produkt før på 1500-tallet. Kunstnerne begynte å bruke den, samtidig som oljemalingen også ble et industrielt produkt for husmaling, impregnering og dekorasjon.

  Da Vinci, Rafael, Van Gogh og Rembrandt er blant de mest kjente pionerene som utviklet maleteknikker og materiellkunnskap innen olje, som brukes like aktivt i dag. 


  Til venstre: Leonardo da Vinci, Mona Lisa, ca. 1503-1519 | Til høyre: Hieronymus Bosch, The Garden of Earthly Delights, 1510-1515

  Ulike kvaliteter

  Oljemaling finnes i ulike kvaliteter som all annen maling. Mendge og kvalitet på pigmentet, sammen med type tilsetningsmidler er vesentlige forutsetninger for kvaliteten på det endelige produktet. Det er også forskjeller i produksjonen i forhold til knusing av pigmentene og blandingsprosessen. Dette gir ulik konsistens, glans og intensitet i fargen. Grovt sett skilles kvalitetene i studiokvalitet og kunstnerkvalitet. Begynn gjerne med studiokvalitet, da denne er langt rimeligere, samtidig som den inneholder mindre og ofte rimeligere pigment. Etterhvert vil du oppdage at du får mer for pengene ved å velge kunstnerkvalitet fordi fargene blant ennet er drøyere. En god ide er å starte med et sett bestående av de vanligste fargene. Et godt råd er å starte med et begrenset utvalg farger, et malemedium eller linolje og terpentin. Et rimelig lerret kan brukes, me husk da å grunne ordentlig med 2-3 lag gesso. Malepapir for olje er praktisk for å teste før du går løs på det hvite lerretet. Lykke til!

  Våre oljefarger

  Vi tilbyr tradisjonell oljemaling i studie- og kunstnerkvalitet, samt vannløselig maling for deg som ønsker å unngå løsemidler.  

  Oljemaling fra Winsor & Newton

  Artists' Oil Colour fra Winsor & Newton er en profesjonell oljemaling i kunstnerkvalitet. Den har en smøraktig konsistens, og kommer i 124 vakre farger som er laget av de fineste pigmentene, og har høyest mulig pigmentinnhold.
  Les mer om Artists' Oil | Gå til Artists' Oil Colour i nettbutikken
  Winton Oil Colour Winsor & Newton er en meget populær oljemaling, og er valget for kunstnere som vil ha en oljemaling med god kvalitet til en overkommelig pris. 
  Les mer om Winton | Gå til Winton i nettbutikken

  Artisan Water Mixable oil colour fra Winsor & Newton er en vannløselig oljemaling, som er et bra valg for kunstnere som vil unngå løsningsmidler. Vann brukes til fortynning og rengjøring av pensler.
  Les mer om ArtisanGå til Artisan i nettbutikken

  Griffin Alkyd fra Winsor & Newton er en hurtigtørkende oljemaling, den tørker mye raskere enn tradisjonelle oljefarger, noe som blant annet betyr at impasto og laseringsteknikker kan gjøres i en maleøkt.
  Les mer om Griffin | Gå til Griffin i nettbutikken

   KJØP OLJEMALING

  Oljemaling fra Williamsburg (Golden) 

  Williamsburg Hand Made Oil Colours er en håndlaget oljemaling av de reneste pigmenter av meget høy kvalitet. Williamsburg oljemaling er tilgjengelig i 37 ml, 150 ml og sett, og i hele 163 flotte farger.

  Les mer om WilliamsburgGå til Williamsburg i nettbutikken

   KJØP OLJEMALING

  Oljemaling fra Beckers

  Beckers Normalfärg "A" er den klassiske, nordiske oljefargen for kunstnere. Beckers A er et svensk varemerke med produkter av høyeste kunstnerkvalitet.

  Les mer om Beckers | Gå til Beckers i nettbutikken

   

  KJØP OLJEMALING

  Medier, oljer og løsemidler for oljemaling

  Oljemaling kan brukes rett fra tuben, men de fleste blander eller tynner den ut for å få en annen konsistens eller for å redusere tørketiden. Vi har et bredt utvalg av tradisjonelle oljer, medier og løsemidler for å hjelpe deg med å kontrollere oljemalingen din fra Winsor & Newton og Williamsburg, samt fernisser for å beskytte maleriet ditt når det er ferdig. Winsor & Newton har også egne medier for Artisan vannløselig oljemaling.

  Vi skiller mellom medier, oljer og løsemidler

  • Medier
   Medier for oljemaling brukes til å endre egenskapene til oljefargen. Medium kan brukes til å øke glansen, forbedre flyten i malingen og for å lage tekstur i ditt maleri. Mediumene er basert på bindemidlene som brukes i oljemaling.
  • Oljer
   Oljer for oljemaling brukes til å endre konsistens, glans og tørketid. De ulike typene oljer inkluderer linolje, saflorolje og valmueolje. Oljene er også idelle for å forhindre overtynning av malingen.
  • Løsemidler
   Løsemidler for oljemaling brukes til å fortynne oljemaling, men også til rengjøring av maleri, overflater, pensler og annet utstyr. Alle løsemidler er spesielt raffinert for kunsterbruk. 

  Lær mer om medier, oljer og løsemidler

  Grunning for oljemaling

  Gesso - en nødvendighet når du maler med oljemaling

  I dag får du ferdigoppspente lerret flere steder - ikke bare i faghandelen. Kvaliteten er varierende enten det er bomull eller lin. De aller fleste ferdig-lerretene er grunnet fra fabrikk med ett eller flere strøk, og dette kommer gjerne tydelig frem på etiketten. Maler du med akrylmaling er denne grunningen ofte tilstrekkelig, men den er dessverre sjeldent god nok for oljemaling. Fabrikkgrunningen er gjerne påført med spray og laget blir for tynt i forhold til bruk av oljemaling.

  Bruk Gesso

  Vi anbefaler minst to strøk med gesso for å klargjøre lerretet for oljemaling, her kan du lese hvordan du påfører gesso. Gessoen inneholder kritt og limstoff som impregnerer underlaget mot etsingen fra oljefargen. Oljen i malingen trenger rett og slett igjennom lerretet over tid med store uheldige konsekvenser. Bildene viser for- og baksiden av et oljemaleri malt på lerret uten gesso, men med 2 lags fabrikkgrunning, ca ett år etter fernissering. Maleriet er i ferd med å gå i oppløsning flere steder, og vil ikke neppe kunne restaureres. Gesso er en rimelig forsikring og kan kjøpes i ulike kvaliteter i fargene svart og hvit.

  Ferniss for oljemalerier

  Det siste laget for ferdige malerier, er en ferniss som beskytter mot oppbygging av smuss og fett. Vi har mange ulike fernisser tilgjengelig, i flytende og sprayboks - i matt, sateng og gloss. Det er viktig å vente til oljemalerier er helt tørre før du fernisserer maleriet. Her finner du mer info om ferniss for olje- og akrylmaling.

  Vi er miljøfyrtårn sertifisert