Close
0 produkter - kr 0,00
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Hva er oljemaling?

  Kort fortalt så består oljemaling av knust fargepigment og en herdende olje som f.eks linolje, eller alkydbaserte oljer, samt fyllstoff og tørkestoff. Malingen kan tynnes med forskjellige løsemidler, med terpentin som det vanligste. Løsemidlene fremskynder også tørkeprosessen. Tradisjonell oljemaling har svært lang tørketid, avhengig av hva du tilsetter malingen og tykkelsen på malingstypen.

  For deg som har noe erfaring, eller har lyst til å prøve denne levende malingen, er det nødvendig med litt basiskunnskap. 

  Slik lages oljemaling

  I prinsippet består malingen av knust fargepigment, og en herdende olje som for eksempel linolje, eller alkydbaserte oljer, samt fyllstoff og tørkestoff. Malingen kan tynnes med forskjellige løsemidler, med terpentin som det vanligste. Løsemidlene fremskynder også tørkeprosessen. Tradisjonell oljemaling har svært lang tørketid, avhengig av hva du tilsetter malingen og tykkelsen på malingslaget. Mange setter pris på denne egenskapen, da det gir stor fleksibilitet. 

  Oljemaling i historien

  Maling som kan sammenliknes med det du får i dagens moderne tuber ble først kjent på 1100-tallet, men ble ikke et kommersielt produkt før på 1500-tallet. Kunstnerne begynte å bruke den, samtidig som oljemalingen også ble et industrielt produkt for husmaling, impregnering og dekorasjon.

  Da Vinci, Rafael, Van Gogh og Rembrandt er blant de mest kjente pionerene som utviklet maleteknikker og materiellkunnskap innen olje, som brukes like aktivt i dag. 

  Ulike kvaliteter

  Oljemaling finnes i ulike kvaliteter som all annen maling. Mendge og kvalitet på pigmentet, sammen med type tilsetningsmidler er vesentlige forutsetninger for kvaliteten på det endelige produktet. Det er også forskjeller i produksjonen i forhold til knusing av pigmentene og blandingsprosessen. Dette gir ulik konsistens, glans og intensitet i fargen. Grovt sett skilles kvalitetene i studiokvalitet og kunstnerkvalitet. Begynn gjerne med studiokvalitet, da denne er langt rimeligere, samtidig som den inneholder mindre og ofte rimeligere pigment. Etterhvert vil du oppdage at du får mer for pengene ved å velge kunstnerkvalitet fordi fargene blant ennet er drøyere. En god ide er å starte med et sett bestående av de vanligste fargene. Et godt råd er å starte med et begrenset utvalg farger, et malemedium eller linolje og terpentin. Et rimelig lerret kan brukes, me husk da å grunne ordentlig med 2-3 lag gesso. Malepapir for olje er praktisk for å teste før du går løs på det hvite lerretet. Lykke til!

  Medier, oljer og løsemidler for oljemaling

  Oljemaling kan brukes rett fra tuben, men de fleste blander eller tynner den ut for å få en annen konsistens eller for å redusere tørketiden. I en verden av medier, oljer og løsemidler er det ikke alltid lett å vite hva man skal gå for. Bli litt bedre kjent med de og få en oversikt over de ulike typene her. 

  Vi skiller mellom medier, oljer og løsemidler

  Medier
  Medier for oljemaling brukes til å endre egenskapene til oljefargen. Medium kan brukes til å øke glansen, forbedre flyten i malingen og for å lage tekstur i ditt maleri. Mediumene er basert på bindemidlene som brukes i oljemaling.

  Oljer
  Oljer for oljemaling brukes til å endre konsistens, glans og tørketid. De ulike typene oljer inkluderer linolje, saflorolje og valmueolje. Oljene er også idelle for å forhindre overtynning av malingen. 

  Løsemidler
  Løsemidler for oljemaling brukes til å fortynne oljemaling, men også til rengjøring av maleri, overflater, pensler og annet utstyr. Alle løsemidler er spesielt raffinert for kunsterbruk. 

  Lær deg mer om medier, oljer og løsemidler her

  Våre oljefarger

  Vi tilbyr tradisjonell oljemaling i studie- og kunstnerkvalitet, samt vannløselig maling for deg som ønsker å unngå løsemidler. 

  Studiekvalitet
  Winsor & Newton Winton Oil Colour

  Winton Oil Colour fra Winsor & Newton er en meget populær oljemaling, og er valget for kunstnere som vil ha en oljemaling med god kvalitet til en overkommelig pris. Winton Oil Colour fra W&N kommer i 47 farger, og i 37 ml tuber eller 200 ml tuber. 

  Les mer om Winton her
  Vannløselig oljemaling
  Winsor & Newton Artisan Water Mixable Oil Colour

  Artisan Water Mixable Oil Colour fra Winsor & Newton er en vannløselig oljemaling, som er et bra valg for kunstnere som vil unngå løsningsmidler. 

  Artisan kan brukes helt uten de farlige løsemidlene, og de er derfor spesielt gode for kunstnere som deler arbeidsområde med andre, ikke vil ha løsningsmidler i skolen eller hjemme og ikke minst for de som går allergiske reaksjoner ved bruk av terpentin.

  Les mer om Artisan her

  Hurtigtørkende alkyd oljemaling
  Winsor & Newton Griffin Fast Drying Oil Colour

  Winsor & Newton Griffin Alkyd er en hurtigtørkende oljemaling. Den kommer i 37 ml tuber og finnes i 48 farger, samt titanium white i 200 ml tube.

  Griffin Alkyd fra Winsor & Newton tørker mye raskere enn tradisjonelle oljefarger, noe som blant annet betyr at impasto og laseringsteknikker kan gjøres i en maleøkt! Griffin Alkyd oljemaling er noe mer flytende i konsistensen enn tradisjonelle oljefarger, og de tørker til en litt mer reflekterende overflate også. 

  Les mer om Griffin her


  Kunstnerkvalitet
  Winsor & Newton Artists Oil Colour

  Winsor & Newton Artists' oil Colour - 37ml tuber. Profesjonell oljemaling i kunstnerkvalitet som finnes i 120 farger. Artists' Oil Colour lages av de fineste pigmentene og har høyest mulig pigmentinnhold.

  Gå til Artists Oil her


  Kunstnerkvalitet
  Williamsburg Hand Made Oil Colour

  Williamsburg Hand Made Oil Colours er en håndlaget oljemaling av de reneste pigmenter av meget høy kvalitet. Historien om Williamsburg Handmade Oil Colors startet på midten av 1980-tallet da den amerikanske kunstneren Carl Plansky startet med hjemmeproduksjon av maling til eget bruk. Han introduserte malingen for kunstner-venner og ble raskt nødt til å starte produksjon for salg. Carl Plansky hadde lenge vært interessert i pigmenter og oljer, og spesielt oppbygningen avfargene de gamle mesterne brukte.

  Les mer om Williamsburg her

  Kunstnerkvalitet
  Beckers Normalfärg "A" oljemaling

  Beckers Normalfärg "A" er den klassiske, nordiske oljefargen for kunstnere. Beckers A er et svensk varemerke med produkter av høyeste kunstnerkvalitet. Den ble lansert i 1912 og finnes i 44 pigmentsterke, rene kulører. Beckers Normalfärg består av nøye utvalgte fargepigmenter som blandes med olje, vanligvis linolje. Fargen bearbeides (rives) og behandles gjentatte ganger gjennom metall- eller steinvalser til en smidig konsistens. Fargen tørker gjennom at oljen oksideres, noe som er en langsom prosess. Det gjør at oljen har en lang tørketid. Fargen finnes i 44 kulører, og alle fargene er blandbare sammen. 

  Gå til Beckers her