Close
0 produkter - kr 0,00
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Verdt å vite om papir

  Papir er naturlig nok det mest brukte underlaget for tegning og illustrasjon, og det finnes en mengde kvaliteter på markedet.

  Bruk av papir er påvist så langt tilbake som år 200 f.Kr i Kina. Ordet papir er en gresk oversettelse av papyrus, som ble brukt som skrivemateriale i oldtidens Kina.

  Papirets overflate

  Papirets overflate har svært mye å si når du tegner. Dagens papir produseres vesentlig maskinelt av papirmasse fremstilt av fiber fra trevirke. Hvitt papir er i tillegg bleket. For oppnå glattere overflate bestrykes papiret. Skisse- og tegnepapir er stort sett ubestrøket for å gi blyanten godt feste. Jo mer bestrøket et papir er, jo mindre sugeevne har papiret. Bruker du markere/fibertusj bør papiret være av bleedproof kvalitet for å unngå at tusjen trekker ut i papirfibrene og gjennom papiret, mens pasteller trenger motstand i fibrene for å sitte.

  Det er tradisjonelt tre graderinger av papirets overflate: Rough (grov), Hot-pressed (HP / glatt), og Not (medium). Not blir av og til også omtalt som Cold-pressed eller CP.

  Behandlet for å vare

  Syrefritt og ph-nøytralt papir er ment for å holde sin opprinnelige farge. Det blekes ikke naturlig slik som avispapir o.l., og det brytes ikke ned. En viktig egenskap for kunstnere og illustratører.

  Papirets vekt

  Tykkelsen på papiret kan bli målt på to måter. Den første, og vanligste, er gram per kvadratmeter papir. Måte nummer to er å veie en pakke papir á 500 ark. Måleenheten er i lbs (pund). Et ark på 140lbs tilsvarer et ark på ca 300g.

  Papir laget av tekstil

  I tillegg finnes det mange spennende kvaliteter fremstilt med blandinger av tekstiler (klutepapir), og det beste papiret til akvarellmaling er produsert av bomull.

  Test papiret selv

  Katalogbilder hjelper lite for å beskrive papirets egenskaper. Du må nesten prøve selv eller gå i en butikk og kjenne på papiret.