-20% blekkprodukter og finelinere til INKtober
Close
0 produkter - kr 0,00
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Fargelære - Ittens fargesirkel

  Når vi snakker om en fargesirkel er det tradisjonelt fargeblanding ut fra primærfargene det dreier seg om. Standarden Ittens fargesirkel viser blanding av farger i 12 felt. De tre primærfargene gul, rød og blå danner utgangspunktet og ligger i sentrum av sirkelen. Primærfargene er rene farger og kan ikke blandes ut fra andre farger. Legger du til svart og hvit kan du i prinsippet blande alle tenkelige farger utfra primærfargene.

  Resultatet du oppnår når du blander avhenger av kvaliteten på pigmentene og kvaliteten på malingen. Gode blandefarger består av rene, og ett eller få pigmenter i fargen. Det optimale er en god primærfarge som er bygd opp av ett rent pigment. Rene farger gir ren blanding! Har du dårlige blandefarger vil du raskt se at resultatet blir møkkete, brunt og at enkelte farger rett og slett ikke lar seg blande. Et typisk eksempel på dårlige blandefarger viser seg når du skal blande en ren fiolett ut fra blå og rød.

  Det additive og subtraktive fargesystem

  Subtraktiv fargeblanding: CYAN - MAGENTA - YELLOW - BLACK (CMYK)

  Subtraktiv fargeblanding er fargelæren om reproduksjon av farger. Denne typen fargeblanding benyttes ofte av designere som skal mangfoldiggjøre sitt arbeid på trykk trykk.

  For å separere et bilde for trykk var det i grafisk lære nødvendig å separere/skille fargene i bildet fra hverandre for å kunne fremstille trykkfilmer for hver prosessfarge. Under trykkingen (med flytende trykkfarge) oppnår man en reproduksjon av det originale bildet. 

  Additativ fargeblandling: RØD - GUL - BLÅ (RGB)

  Additativ fargeblanding er utgangspunktet for Ittens fargesirkel, og brukes oftest av kunstnere. Denne fargeblandingen gir et langt større spenn enn subtraktiv fargeblanding.

  Slik lager du en fargesirkel

  Nedenfor kan du laste ned en mal for Ittens fargesirkel hvor du kan eksperimentere med blanding selv, samt en ferdig fargelagt sirkel. Bruk den ferdige fargesirkelen som guide når du eksperimenterer.

  Last ned: Fargesirkel mal

  Last ned: Fargesirkel ferdig utfylt