-20% blekkprodukter og finelinere til INKtober
Close
0 produkter - kr 0,00
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Den komplette guiden til akrylmaling

  Akrylmaling - den allsidige malingen

  Akrylmaling er vannbasert og for mange mer "renslig" å jobbe med enn oljemaling. Ikke lukter den, tørketiden er kort, den er vannløselig og utvalget av farger og medier er stort. Den kan brukes tilnærmet lik olje-, eller akvarellmaling. Akrylmaling for kunstnere kom i kommersielt salg fra midten av femtitallet og har senere tatt en større og større andel av malingsalget.

  Akrylmaling etterlikner i utgangspunktet maleegenskapene til oljemaling, men gir også en rekke fordeler, eller ulemper - alt etter hva man ønsker eller er vant til. Akrylmaling tørker raskt (du kan gjøre ferdig et maleri på en kveld om du ønsker), men du kan tilsette et middel for å forlenge tørketiden.

  GOLDEN OPEN er en nyere akrylmaling som har inntil 10 ganger så lang tørketid som vanlig akrylmaling. Mange oljemalere som prøver akrylmaling blir fort glad i denne. Siden den er vannbasert kan den fjernes med såpevann i våt tilstand. Den blir likevel permanent i tørr tilstand. I dag finnes det en rekke additiver og medier som kan blandes i malingen som gjør den allsidig og svært spennende i bruk.

  Dette er akrylmaling

  Enkelt forklart består akrylmaling av akrylmasse, som er et biprodukt fra plastindustrien, bindemiddelet polymer harpiks og pigment som gir farge. Dette gir en tynt- eller tyktflytende maling som ved tørking blir plastaktig. I motsetning til oljemaling gir den en flat plastaktig hinne som gjør den enormt fleksibel. Akrylmaling kan brukes på nær sagt alle flater, den kan overmales og blandes med en rekke materialer og medier. Oljemalingen derimot må puste da den er et rent organisk produkt.

  Viktig: Skal du bruke akryl og olje i samme bilde, skal du alltid ha akryl i bunnen og olje over. Aldri omvendt!

  Pigmentering

  I akrylmaling brukes stort sett de samme fargepigmentene som i olje- og akvarellmaling og pasteller. Med få unntak er pigmentene rene naturprodukter med varierende råvarepriser og kvaliteter. Pigmentene knuses og blandes med akrylmassen. Jo flere ganger denne prosessen gjentas, desto bedre blir kvaliteten på malingen.

  Allsidighet

  Mange velger akryl fremfor olje fordi den gir store kreative muligheter. Du kan velge mellom ulike konsistenser fra tyntflytende til kremet, tykk konsistens. Sammen med det store utvalget medier til akrylmaling gir dette mulighet for en rekke teknikker og rom for spennende eksperimentering.

  Akryl tørker relativt hurtig. Ønsker du en lengre tørketid, finnes det et tilsetningsmedie som forlenger tørketiden (retarder), eller du kan prøve OPEN fra Golden Artist Colors.

  Medier og additiver

  Det er viktig å vite forskjellen på disse begrepene.

  Additiver: Kort sagt betyr additiver noe som tilsettes malingen som ikke inneholder bindemiddel. Det vil si at om du tilsetter et additiv, bryter du ned akrylmalingens egenskaper. Mengden av pigment og bindemiddel reduseres, og ved for stor del additiv i blandingen risikerer du at malingen ikke tørker skikkelig eller at den sprekker og forringes i kvalitet. Det aller vanligste additivet som brukes er faktisk vann.

  MedierInneholder bindemiddel og har akrylmalingens egenskaper i bunnen. Det vil si at du kan bruke mediet slik du bruker malingen. Du kan tilsette ønsket mengde farge eller medie, eller bruke mediet som det er rett fra tuben eller boksen. Det finnes et stort utvalg medier for akrylmaling og de deles gjerne inn i geléer, pastaer og grunninger.

  Ulike kvaliteter

  Vi distribuerer et stort utvalg maling og medier fra Winsor & Newton og Golden, to av verdens fremste produsenter av kunstmaling. Priser og kvalitet henger sammen. Uavhengig av produsent er kvalitetsinndelingen som følger: Student-, studio- og kunstnerkvalitet. Maling fra forskjellige produsenter kan blandes, men konsistens og maleopplevelse vil variere.

  For nybegynneren

  Er du nybegynner har du et veldig godt utgangspunkt om du velger et utvalg tuber, eller et sett med Galeria, malepapir for akrylmaling og noen små lerret, samt blandeskål og et bordstaffeli. Hvis du ikke tar et malekurs, er det mye å hente i en god bok for nybegynnere, som for eksempel Acrylic Painting Step-by-Step. Se også boka Acrylic Revolution som en spennende bok for inspirasjon og ulike teknikker med akrylmaling.

  For den viderekomne

  Mens utvalget av medier for oljemaling er temmelig begrenset er det stikk motsatt for akryl. Enkelte medier kan fullstendig endre egenskapene til malingen med spennende resultat. Det finnes et stort utvalg geléer, pastaer og flytende medier, samt metalliske og interferensfarger med mer. En utfordring i seg selv er at mulighetene kan bli for mange hvis man ikke blir kjent med de ulike mediene. Boka Acrylic Revolution er en suveren inspirasjonskild for hvordan maling og medier kan blandes uten å miste oversikten.